Om oss

Göteborgs Chanbuddhistiska Center  är ett västerländskt religiöst samfund och en mötesplats för alla Göteborgare och boende i västra Sverige oberoende av ålder och etnisk tillhörighet med intresse för Kinesisk Buddhism.

Målet är att skapa förståelse och intresse för denna tradition, dess konst och kommunitet så som dessa gestaltar sig idag såväl som ur ett historiskt perspektiv.
Templet arbetar också för att berika och främja dagens mångkulturella Göteborg med ostasiatiska aspekter på integration, samhälle och kultur. Samfundet är fram för allt till för de som har ett behov och intresse av att praktisera den buddhistiska religionen i sin kinesiska form och medlemmarna förväntas ta till sig och utöva den i samtliga dess olika delar. Häri ingår Dana (att dela med sig), tempel-praktik (man bugar sig vid ankomst och deltar i andakterna), man deltar i meditationerna och lyssnar på föreläsningar.

Samfundet bildades i sin nuvarande form 2004, och är en unik företeelse i sitt slag för hela Nordeuropa då det utgör det enda centret för Chanbuddhism med direkt koppling till fastlandskina.

Medlemsskap kan sökas av de som har ett seriöst intresse av att studera och praktisera Chan-buddhismen. Det är lämpligt att först delta i vårt Introduktions-seminarie.

Kostnaden är 1000 SEK/sex månader. Man är välkommen att prova på ett par veckor innan man bestämmer sig för att bli medlem, men rekommenderas ändå att genomgå introduktionsseminariet.
Medlemsavgiften sätts in på PG 150 4554-5. Terminerna börjar 1/2 samt 1/9.

Klädkod:
Det är viktigt att besökare och deltagare uppmärksammar att det är ett tempel, en plats för religiös praktik, som besöks. Här gäller då samma regler för hur man klär sig som i de flesta andra asiatiska tempel, vilket gäller både män och kvinnor:
Följande är lämpligt:
Långbyxor, helst av vid modell.
Tröja med lång eller ½ ärm. Lätta tygskor med gummisula.
Följande är olämpligt:
Korta kjolar & byxor (även piratmodell)
Tights, leggings mm
Vid meditation: jeans
Tajta figurnära tröjor
Djupa urringningar
Linnen
Parfym/Rakvatten

Adressen är: Ånäsvägen 21, Göteborg. Vi delar lokal med Well of Life. Telefon 070-412 44 74.

25 tankar kring ”Om oss

 1. Hej. Vi är två personer från Ingrid Segerstedts gymnasium och vi har fått en religionsuppgift att intervjua en vald religion om etiska frågor. Vi har valt Buddhism och vi skulle gärna vilja komma och intervjua en buddhistisk person om frågor som abort, dödshjälp och självmord.

  Är det möjligt att få en tid hos er?

  Tack på förhand!

  /Martin och Alexander

 2. Hej, jag heter Tim och studerar på Lindholmens Tekniska Gymnasium. Som personen ovanför, har jag fått en uppgift av min religionslärare att ställa ett par frågor till en religös person (en Buddhist till exempel) i sitt tempel. Om det går bra skulle jag gärna vilja hälsa på någon gång under veckan. =)

  1. Hej Tim. Ursäkta att jag inte sett ditt inlägg förrän nu. Vi har inget eget tempel, tyvärr, utan vi träffas en gång i veckan i en lokal vi hyr. Vi träffas där på söndagar kl 18:00-20:00. Vill du ställa frågor så går det utmärkt att träffa mig på stna under veckan också.

 3. Hej, jag heter Hampus och är från Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium (GTG) och jag har fått i uppgift att besöka en rörelse och även ställa lite frågor.
  Finns det någon möjlighet till det?

  MVH
  Hampus

  1. Javisst. Hör av dig till mig på 070-4124474 så bestämmer vi något.
   Med vänlig hälsning,
   Glenn Petersen

 4. Hej! Jag heter Fredrik och tillsammans med Torbjörn Fugen Andersson driver jag http://www.buddhism.ifokus.se
  Den sidan är tänkt bli en ekumenisk översikt och informations/diskussionsplats för olika skolor och grenar inom buddhism.
  Vore väldigt roligt om du skulle vilja skriva en liten sammanställning om Chan som vi kan publicera på sidan? Eller om du hellre vill att vi använder presentationen på er hemsida ?
  Vore även intressant att höra om skillnader mellan Chan och Zen i själva utövandet.

  Stort tack på förhand!
  Allt gott,
  Fredrik

  1. Hej Fredrik,
   Det gör jag så gärna. Då jag har lite fullt upp just nu, kan ni gärna ta texten från hemsidan så länge, så kommer jag med en ny text så fort jag hinner.
   Namo Amitofo
   Glenn Yao Shi Petersen

 5. Hej!
  Vi är 4 elever från Hulebäcksgymnasiet som skall fördjupa oss i Buddismen. Vi undrar om vi skulle kunna få komma och ställa några frågor och få mer insikt med hjälp av er?

  1. Det går jättebra. Vi träffas dock bara på söndagar. Annars kan vi träffas i närheten av mitt jobb på SF-bokhandeln och prata över en fika. Säg Espresso House eller Condeco som båda ligger nära.
   mvh
   Glenn

   1. Jättebra! Om vi tar en fika på fredagen v. 6 runt kl. 12 fungerar det för dig då? VI kan säga EH mittemot din arbetsplats. Om det funkar för dig det vill säga. Tack så jättemycket 🙂

    Mvh Clara, Adam, Linnéa och Sanna från EK14A på Hulebäcksgymnasiet

 6. Hej! Vi är två elever från Mikael Elias Teoretiska Gymnasium. Vi har fått i uppgift att lära oss om världsreligioner, och vi har valt att fördjupa oss inom Buddhism. Vi skulle gärna vilja träffa någon kunnig inom Buddhism och ställa några frågor. Är detta möjligt?

  Mvh, Christian Rutgersson och Taha Abdul Jabar

 7. Hej! Jag är en elev från Rydsbergskolan, jag går i 8:an. Jag har fått en världsreligions uppgift. Jag skulle vilja ställa några frågor om hur ett buddistiskt tempel fungerar, även en viktig högtid under vintern och den största Guden inom buddismen.
  Det skulle vara fantastiskt roligt om jag fick komma och veta lite mer om buddismen.

  Mvh, Linnéa

  1. hej Linnéa.
   Du är välkommen att fråga. Om du vill komma till oss, så kan du titta in 17.30 på en söndag. Kanske redan idag. Vi börjar 18.00 och jag är vanligen där en halvtimme innan för att ställa allt i ordning. Om du undrar något, ring eller messa mig på 070-412 44 74.
   /Glenn

 8. Hej,

  Vi är tre tjejer som kommer från Mikael Elias Gymnasium. Vi har en uppgift i religionskunskap där vi har i uppgift att intervjua någon aktiv i religionen Buddism. Skulle ni möjligtvis vara intresserade av att medverka i detta? Frågorna kommer att handla om era personliga/församlingens åsikter om livet.

  Vi ser fram emot ert svar och hör av er med eventuella frågor.

 9. Hej!

  Jag tillsammans med två andra elever på katrinelundsgymnasiet undrar om vi skulle kunna få komma på ett studiebesök hos er för att ställa frågor och lite annat för en skoluppgift!

  Vi är mycket tacksamma för svar.

  Mvh

  1. Hej,
   Vi hyr bara in oss i en lokal på söndagskvällar. Ni kan få komma i samband med det, eller så kan vi bestämma en tid någon annanstans och prata. Ett café eller så. Kan ni på onsdag?
   mvh
   Glenn Petersen

 10. Hej, vi är 3 elever från Hulebäcksgymnasiet. Vi har i uppgift att fördjupa oss i en religion. Vi valde buddhismen och vi undrar om man kan göra ett studiebesök hos er där vi kan lära oss mer och ställa frågor om buddhismen. Tack på förhand!

  1. Hej Stina,

   Klart att ni är välkomna. Det finns dock inte så mycket att se. Vi hyr in oss i en lokal en gång i veckan (söndagskvällar kl 18-19.30), men ni får gärna komma. Jag brukar vara där ca 17.30 och göra i ordning, så då har vi en halvtimme på oss att prata. Om det är intervju ni vill ha, så kan vi träffas när som helst.

   Mvh

   Glenn Petersen

 11. Hej, förlåt för sent svar. På söndag den 23 oktober kommer vi då ca 17:30. Är det något man ska tänka på, till exempel klädkod?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *